Mi az SQL és hogyan használjuk?

mi az sql és hogyan használjuk? pggh

Az SQL (Structured Query Language) egy programozási nyelv, amivel relációs adatbázisokat tudunk kezelni.

 

 1. Adatbázis felépítése
  Fel tudunk vele építeni egy adatbázist, amiben létrehozunk táblákat. Ha kell, ezeket módosíthatjuk (pl. új mezőket hozunk létre) vagy törölhetjük.
   

 2. Adattáblák feltöltése
  Ha megvannak a táblák, tölthetünk bele adatokat (pl. excel táblákból csv-be mentett file-okból). Ezekkel aztán rengetegféle műveletet tudunk végezni.

  1. Adattisztítás
   Kézzel fölvett adatsorok esetén mindenképpen meg kell tisztítanunk az adattáblákat. Megkeresni és javítani az elírásokat, duplikátumokat, megfelelő formátumra hozni a mezők tartalmát. Aki látott már tisztítani való excel táblát, valószínűleg tudja, hogy vannak olyan műveletek, amiknek elvégzése excel-ben nagyon körülményes, vagy olyan kézi munkát igényel, ami időigényes és szintén a tévesztés lehetőségét hordozza magában. Ezeknek a műveleteknek az elvégzésére sokkal alkalmasabb az SQL nyelv.

  2. Műveletek
   Ha megvagyunk az adattáblák tisztításával, következhetnek azok a műveletek, amiket végre szeretnénk hajtani az eredmény elérése érdekében. Beszúrunk, fölülírunk, törlünk, átalakítunk, táblák közti kapcsolatok vagy szabályok alapján új adatokat hozunk létre... Ehhez az általunk használt PostgreSQL-ben segítségünkre van a számtalan beépített függvény, a bonyolultabb műveletekhez pedig saját script-eket írunk.

  3. Vizsgálódás
   Az adatokon végzett műveletekkel párhuzamosan lefuttathatunk akár bonyolult lekérdezéseket is, amik további döntésekhez adhatnak segítséget. Itt többféleképpen kapcsolhatunk össze táblákat, adhatunk meg feltételeket a leválogatáshoz, csoportosíthatunk, sorba rendezhetünk.
    

 3. Eredmény exportálása
  Az eredménytáblá(ka)t csv file-ba exportáljuk, amit beolvashatunk pl. excel-be. Ha a végfelhasználóknak további lekérdezési lehetőségeket szeretnénk biztosítani, a csv file-t beolvashatjuk access-be, ahol egyszerűbb utasítások megírásával tovább szűkíthető a megjelenítendő adatok köre. A felhasználók így legördülő listák, szűrések segítségével felhasználóbarát módon szűkíthetnek, kereshetnek az eredmények között.